Vision | Glädje

Jag har en dröm där barnens ögon tindrar...

I min dröm får alla barn tidigt uppleva glädjen av lekar och spel tillsammans med sina föräldrar, andra barn och vuxna.

När de sedan börjar i matteskolan vid 4-5 års ålder får de tillsammans med sina föräldrar möta matematiken på ett lustfyllt och roligt sätt. ”Flickan har röda kinder och på huvet en cylinder”, står det på lärarens roliga bild, och alla barnen stämmer in i de välkända rimmen.

Barnen älskar sin matteskola, dit de kommer en kväll i veckan. De sjunger den lustiga pi-sången och så blir det dags för primtal, då det gäller att hitta vägen genom en rolig labyrint. Det är alltid något nytt på gång, men också välkända saker.

Även de äldre eleverna kommer till matteskolan fastän det är fredagskväll. Först problemlösning, då alla lägger pannorna i djupa veck. Sen berättelsen om Piscopia, som var så otroligt intresserad av både matte, musik och religion, den första kvinnan i världen som doktorerade. I kväll är det Xiang-qi, det spännande kinesiska schackspelet...

Tänk om det kunde vara så här! Tänk om barn, ungdomar och föräldrar tillsammans kunde samlas och uppleva den stora glädjen och skönheten i matematiken!

För många verkar den här visionen osannolik, men jag vet att den är möjlig. Jag har under snart 10 år upplevt det i min matteskola i Bengtsfors. Jag har fått se många barns ögon tindra av sann matteglädje. Jag har fått samtala med glada och nöjda föräldrar. Jag har själv upplevt, att matte är något som verkligen lockar både unga och gamla.

Nu vill jag gärna, att flera ska kunna få del av glädjen, skönheten och spänningen i matematiken. Därför har jag startat Mattesmedjan med visionen att bygga upp ett mattecentrum mitt i det natursköna Dalsland, med kurser för både lärare, elever, föräldrar och andra intresserade. Matte är någonting mycket mer än att räkna ”tal”, där man i förväg vet hur man ska göra. Matte är språk, musik, konst, spel och problemlösning där man får utveckla sin kreativitet och skapa någonting.

Drömmen är, att många, många skall komma hit och uppleva detta och sedan ta det med hem och dela med sig till flera. Därför hälsar jag också dig varmt välkommen till Mattesmedjan!